Nakasendō, reizen in mijn eentje, scholieren, kapper 23-28sept

28 september 2019 - Takayama, Japan

NakasendōNakasendō postwegGrafstenen aan de NakasendōAan de NakasendōHuis in Magome aan de NakasendōHuis aan de NakasendōHet dorpje Tsumago aan de NakasendōTsumagoBel om beren mee te verjagen

De Edo-periode (1600-1868) was een tijd van culturele bloei in het oude Japan. Om de belangrijke plaatsen Kyoto en Edo (nu Tokyo) met elkaar te verbinden werd de Nakasendō (Weg door de Bergen) aangelegd. Een klein stuk daarvan is nog in oude staat, of daarin teruggebracht nadat de houten huizen weer eens door brand waren verwoest. De weg wordt omzoomd door ceders, bamboe, af en toe wat huizen en overal hoor je het ruisen van watertjes. Het begint zachtjes te regenen, waardoor het groen begint te glanzen. Om 12 uur klinkt een muziekje over de bergen, dan weten de boeren dat het etenstijd is. Langs de route hangen palen met bellen eraan. Daar moet je hard op slaan om beren te verjagen, staat erbij. Waar of niet waar? Ik doe het maar. Prachtige route. Bijna 5 uur gedaan over 8 km, zoveel moois te zien. Nou ja ook wel omdat ik geen goede loper ben, zeker niet met al die losse keien!

Diner in een 2-persoonskamertjeSushi met soyasaus en japanse picklesBoekweitnoedels

Zomaar even een praatje maken met een wildvreemde, is niet japans. Als soloreiziger is dat niet heel fijn. Voorbeelden. In de lift: een vrouw komt binnen. Ze groet niet, gaat met haar rug naar me toe en met haar hoofd bijna tegen de wand aan staan, onbeweeglijk tot we beneden zijn. In de ontbijtzaal: iedereen zit in examenopstelling. Niet vanwege het uitzicht, want dat is een parkeerplaats. In de bus: ik kan best wat hulp gebruiken om mijn koffer naar binnen te tillen, maar de jongen die er zit, blijft strak voor zich uitkijken. In het gemeenschappelijk bad van de ryokan (japans hotel): ik groet de 2 vrouwen die er al zijn. Er komt niks terug. Ik krijg dan hele kwaaie zin! Ik had me tevoren wel eens gerealiseerd dat alleen op pad zijn niet altijd leuk zou zijn. Dat is nu! Ik besluit daarom in de ryokan te blijven eten. Misschien wat contact maken met andere buitenlanders, dacht ik nog... Maar ik heb buiten de waard gerekend. Die heeft namelijk voor mij gedekt in een piepklein 2-persoons eetkamertje in japanse stijl. En de schuifdeur gaat dicht.

Leerlingen in de treinScholieren in de treinIn de treinIn slaap gevallenIedereen slaapt

In de trein van Nakatsugawa naar Takayama stappen veel scholieren in en uit. De meisjes hebben een bloesje en plooirok aan. Soms een matrozenpakje. En korte sokjes. De kleuren verschillen per school. De jongens een zwarte broek en een wit overhemd. Jeans niet. Sommigen moeten wel drie kwartier of een uur treinen, dus die kinderen wonen een flink eind van school af. In het begin zitten ze nog gezellig op hun mobieltjes, en sommigen hebben zelfs een leerboek voor zich, maar zo langzamerhand sukkelt iedereen in slaap. Een Japanner wist wel waarom wij in Nederland niet slapen in de trein: omdat we dan bestolen worden.

Kapperszaak in TakayamaWeer helemaal zwart

Kunt u mijn haar verven en knippen?, vraag ik met behulp van google translate aan de kapper. Hij schrikt zich dood. Van mij of van google translate, dat weet ik niet. Hij kruist zijn polsen, dat betekent nee. Later op de dag dan? Of morgen? ‘See appointment’, antwoordt hij steeds en blijft met schrik-ogen naar mij kijken. Ons gesprek loopt vast. Gelukkig heb ik verderop meer succes. Een kapper met een vlechtje in zijn baard, wil er wel aan beginnen. Nu nog zien uit te leggen hoe ik het wil hebben. Dat doe ik maar met een tekeningetje.

Foto’s

14 Reacties

  1. Lex Goes:
    28 september 2019
    Hoort er allemaal bij! Hou goede zin, het is geweldig om te lezen en zien wat je meemaakt!
  2. Els Borgesius:
    28 september 2019
    Ha Monique, niet makkelijk zeg, contact maken daar! Daarvoor moet je in Brazilie zijn. Ik ben nu wel benieuwd geworden naar het eindresultaat van die kapper!
  3. Svetlana:
    28 september 2019
    Monique wat een bijzonder reis gaat het worden! Pure Japanse cultuur is niet makkelijk om te ervaren, ze zijn wel gesloten voor vreemde....jammer
  4. J.M. Ravensbergen:
    28 september 2019
    Best wel ongemakkelijke situaties voor jou en de Japanners. Maar ja, zij zijn thuis. Je hebt wel lef om de kapper met je te laten tutten (best intiem toch, wassen en knippen aan je hoofd?). Zouden de Japanners met westerse vrouwen terughoudender zijn dan met westerse mannen? Ja, daar kan je het vast niet onder het genot van een kopje thee over hebben. Wat een reisbelevenissen Monique. Schitterend.
  5. Ria:
    29 september 2019
    Lieve Monique,
    Wat een belevenissen allemaal. Fijn dat je het deelt, vers van de pers. Dit wordt wel een boek denk ik. Ik bewonder je durf, maar dat deed ik altijd al. Kom wel heel terug, en intussen geniet ervan, Ria.
  6. Nathalie Verdonschot:
    29 september 2019
    Heerlijk om zo met je mee te reizen. Reis ook hier in Nederland letterlijk een beetje mee: ben een paar weken geleden begonnen met aikido. Dus ik ga me ook eens wat meer in dit onderdeel van de Japanse cultuur verdiepen. Geniet van alle ervaringen, de mooie en de moeilijke, ze brengen je allebei veel!
  7. Ger-Jan:
    29 september 2019
    Hoi Monique
    Weer een goed impressie van je belevenissen. Leuk om te lezen en de de door jou genoemde plaatsen zoek ik op de kaart op. Brengt je verhaal als het ware dichterbij. Veel plezier!
  8. Pia:
    29 september 2019
    Het is zo fijn om een beetje mee te reizen, het is zo onvoorstelbaar voor ons, zo'n andere cultuur. Ik heb een Japanse oom al 45 jaar en door jou verhalen te lezen, begrijp ik ook weer meer van hem. Sprak met Asia over Tokyo en over de moderne kunst in Japan er is heel veel heb ik inmiddels begrepen, dus je hebt nog allerlei mooie dingen voor de boeg. Monique bedankt voor de moeite die je neemt, om ons allemaal mee te laten genieten.
  9. Eline:
    29 september 2019
    Schuifdeur gaat dicht. Wat eenzaam voor je, geen contact met zo'n geinteresseerde leuke vrouw? Knap hoor hoe je toch weer doorgaat. Je leert Japan zo echt kennen. Geniet ondanks de lastige momenten. Veel liefs.
  10. Fenny:
    30 september 2019
    Heftig Monique en van een bijzondere schoonheid. Weg uit je comfortzone en verdieping van je ik. Enjoy en verwondering.
  11. Annette:
    30 september 2019
    ik zou niet durven zo alleen in een vreemd ver land alleen een lange wandeling maken. Ziet er mooi uit. Gelukkig kun jij je ook aardig met jezelf vermaken, toch?
    liefs
  12. Birgitta eijbers:
    1 oktober 2019
    Jeetje ja soms eenzaam dus ook .!! Grappig je kapper verhaal ....maar je eten maakt volgens mij veel goed .... ziet er lekker en spannend uit.... maar ja alleen in een afgesloten ruimte .... niet echt gezellig .... kan jij je persoonlijke app nog lezen ????? Lieve groet birgitta ...
  13. Angela:
    2 oktober 2019
    Lieve Monique,
    Al bijna 2 maanden weg uit Huizen. Wat een belevenissen en ervaringen. Ik heb er bewondering voor hoe jij dat in je uppie doet!
    Ik doe t je niet na. Doe je wel voorzichtig? Zoveel uren wandelen in berengebied! Straks lezen we nog in de media.... buitenlandse vrouw met zwart haar aangevallen door een beer.. Ik wil wel nog graag van je héél.. alle spannende verhalen horen. Haha. Brr zou niks voor mij zijn.
    Vorig jaar in Canada hadden we een zwarte beer voor de auto.. is toch veiliger.
    Heb je al in een onsen gebadderd?
    Els en ik zijn ons ook voor aan t bereiden op onze reis. We hebben er veel zin in!
    Ik stuur je een knuffel! Angela
  14. Yvonne:
    6 oktober 2019
    Wat een belevenissen Monique! En wat minder fijne gevoelens als je zo op reis bent als jij, horen er natuurlijk bij. Knap dat je ook dat deelt! Wat leuk om met je mee te reizen en zo iets van de Japanse cultuur op te snuiven! Vol bewondering voor je moed!
    Liefs, Yvonne